Sunday, April 15, 2012

IDENTIFICAREA PERSOANEI FIZICE



Prin identificarea persoanei fizice, intelegem individualizarea acesteia in raportul juridic civil, cu ajutorul unor atribute care caracterizeaza omul ca subiect de drept civil.
Totalitatea normelor care reglementeaza individualizarea persoanei fizice, formeaza institutia identificarii persoanei.
Sunt mijloace de identificare a persoanei fizice: numele, domiciliul si starea civila.
Aceste atribute au in natura drepturi personal-nepatrimoniale, care pot fi aparate prin diferite mijloace, cum ar fi: obligarea la incetarea savarsirii faptei, obligarea la restabilirea dreptului incalcat, amenda civila, etc.
Aceste atribute, avand natura unor drepturi personal-nepatrimoniale, prezinta caracterele generale ale acestora:
·         Sunt drepturi absolute, opozabile tuturor
·         Sunt drepturi inalienabile, care nu pot fi instrainate prin acte intre vii sau pentru cauze de moarte
·         Sunt drepturi imprescriptibile extinctiv si achizitiv
·         Sunt drepturi personale, nesusceptibile prin reprezentare
·         Sunt drepturi nepatrimoniale, care nu pot fi evaluate in bani si nu fac parte din patrimoniul titularului.


NUMELE
Numele este acel atribut de identificare, care consta in dreptul omului de a fi individualizat in familie si societate, prin cuvinte stabilite in conditiile legii cu aceasta semnificatie.

STRUCTURA NUMELUI
Structura legala a numelui cuprinde numele de familie si prenumele

CONTINUTUL DREPTULUI LA NUME
Dreptul la nume confera titularului urmatoarele drepturi:
·         Dreptul de a folosi – de a purta numele
·         Dreptul de a cere indreptarea greselilor de scriere a numelui in orice act
·         Dreptul de a se opune la folosirea numelui de catre persoane neindreptatite.

NUMELE DE FAMILIE
Numele de familie este acea componenta a numelui, cu ajutorul careia persoana fizica se individualizeaza in societate ca membru al aceleasi familii.
Numele de familie este vechiul Nomen Gentile din dreptul roman, el desemnand pe toti membrii unei familii, pe cei ce coboara dintr-un autor comun si care au dreptul sa poate acelasi nume de familie care se dobandeste prin filiatie.

DOBANDIREA NUMELUI DE FAMILIE
Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si poate fi schimbat, modificat prin efectul schimbarii starii civile, potrivit legii.
Numele de familie se dobandeste de catre copil in una din urmatoarele ipoteze:
·         Stabilirea numelui de familie al copilului din casatorie – in aceasta ipoteza, numele de familie se stabileste prin efectul filiatiei. Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea prenumelor indecente, ridicole si a altor asemenea, de natura a afecta ordinea publica, bunele moravuri si interesele copilului.
·         Stabilirea numelui de familie al copilului dina fara casatoriei – daca filiatia se stabileste concomitent fata de ambii parinti, se vor aplica regulile dobandirii numelui de familie al copilului din casatorie. Daca filiatia nu se stabileste concomitent fata de ambii parinti, copilul va dobandi numele de familie al parintelui fata de care filiatia a fost stabilita.
·         Stabilirea numelui de familie al copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti – se face prin dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau sectorului in a carei raza teritoriala a fost gasit copilul.

MODIFICAREA NUMELUI DE FAMILIE
Se face in urmatoarele cazuri:
a)      In cazul schimbarii produse in starea civila a acesteia
b)      In cazul schimbarii pe cale administrativa a numelui si/sau al prenumelui
c)      Modificari ale numelui de familie determinata de schimbarea de filiatie si modificarea numelui de familie determinata de adoptie.
d)     Modificarea numelui de familie determinata de casatorie.
In cazul stabilirii filiatiei copilului din a adoua casatorie fata de cel de-al doilea parinte prin recunoasterea copilului, aceasta se va stabili prin hotarare judecatoreasca.
Tot prin hotarare judecatoreasca se va stabili si filiatia in cazul actiunii de tagare a paternitatii copilului din casatorie precum si admiterea contestatiei recunoasterii unui copil din afara casatoriei.
Modificarea numelui de familie determinata de adoptie, se face astfel:
·         Prin incuviintarea adoptiei – adoptatul va lua numele comun, numele unuia din soti sau numele lor reunite, ori numele stabilit de instanta
·         Prin desfiintarea adoptiei, adoptatul ca redobandi numele de familie avut inainte de adoptie.
·         Prin anularea adoptiei, adoptatul va redobandi numele de familie avut inainte de adoptie.

MODIFICAREA NUMELUI DE FAMILIE DETERMINATA DE CASATORIE
Modificarea numelui de familie ca urmare a casatoriei, divortului, nulitatii casatoriei sau moartea unuia din soti, se face astfel:
·         La incheierea casatoriei, viitorii soti pot conveni sa-si pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia din soti sau numele lor reunite.
·         In ipoteza desfacerii casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, sau fiecare din soti sa ia numele purtat inaintea casatoriei.
·         In ipoteza incetarii casatoriei prin moartea unuia din soti, faptul mortii nu produce nici un efect asupra numelui de familie al sotului supravietuitor.

No comments:

Post a Comment