Sunday, April 15, 2012

OCROTIREA INTERZISULUI JUDECATORESC




Interdictia judecatoreasca este o masura care se ia de instanta de judecata cu privire la persoana lipsita de discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale datorita alienatiei sau debilitatii mintale si care consta in lipsirea de capacitate de exercitiu si instituirea tutelei.

CARACTERE
1.      Este o masura de ocrotire specifica de drept civil
2.      Este dispusa prin hotarare judecatoreasca, spre deosebire de tutela si curatela care sunt dispuse de autoritatile administrative.
3.      Este instituita in cazul persoanelor lipsite de discernamant datorita debilitatii sau alienatiei mintale
4.      Presupune lipsire de capacitate de exercitiu si instituirea tutelei pentru ocrotirea drepturilor si intereselor persoanelor.

Punerea sub interdictie judecatoreasca presupune urmatoarele conditii de forma:
1.      Persoana sa fie lipsita de discernamant
2.      Lipsa discernamantului sa se datoreze alienatiei sau debilitatii mintale
3.      Lipsa de discernamant sa nu-i permita persoanei sa se ingrijeasca de interesele sale.


PROCEDURA PUNERII SUB INTERDICTIE
Pot cere punerea sub interdictie persoanele apropiate, serviciul de stare civila cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane si notarii publici cu prilejul deschiderii unei succesiuni.
Instantele judecatoresti, reprezentantii ministerului public sau ai politiei, cu prilejul pronuntarii sau executarii luarii unei masuri privind libertatea persoanei.
Organele administratiei publice locale, institutiile de ocrotire si orice alta persoana.
Competenta judecarii cererii punerii sub interdictie revine tribunalului locului de domiciliu.

   DESEMNAREA TUTORELUI SAU CURATORULUI
Orice persoana care are capacitate deplina de exercitiu poate desemna, prin act unilateral sau mandat in forma autentica, persoana care urmeaza a fi numita tutore sau curator pentru a se ingriji de persoana pusa sub interdictie si bunurile ei.

PROCEDURA punerii sub interdictie are 2 faze:
1.      O faza necontradictorie, care consta in comunicarea procurorului a cererii de punere sub interdictie, efectuarea de catre organele politienesti si medicale a cercetarilor privind starea de sanatate a celui cerut punerii sub interdictie. Pe baza concluziilor procurorului, instanta poate dispune internarea provizorie, pentru cel mult 6 saptamani.
2.      Faza contradictorie, care se desfasoara ca un proces obisnuit, cu urmatoarele particularitati: judecarea se face cu ascultarea obligatorie a concluziilor procurorului; interogarea paratului este obligatorie si administrarea tuturor probelor care pun in evidenta debilitatea persoanei. Aceasta faza se incheie cu ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii si comunicarea acestei hotarari la instanta de tutela pentru desemnarea tutorelui si la autoritatea de sanatate pentru instituirea supravegherii medicale.

EFECTELE PUNERII SUB INTERDICTIE
Hotararea punerii sub interdictie produce 2 efecte:
1.      Lipsa de capacitate de exercitiu a persoanei pusa sub interdictie
2.      Instituirea tutelei interzisului care trebuie sa ingrijeasca pe cel pus sub interdictie.
Daca la data punerii sub interdictie, minorul se afla sub tutela, instanta va hotara daca fostul tutore al minorului va pastra aceasta sarcina, sau va fi numit un alt tutore.

RIDICAREA INTERDICTIEI JUDECATORESTI
Art. 177, alin. 1, C.C.: Daca au incetat cauzele care au provocat punerea sub interdictie, instanta va pronunta ridicarea ei la cererea celui pus sub interdictie, sau a altor persoane.

OCROTIREA PERSOANEI FIZICE PRIN CURATELA
Curatela este mijlocul juridic, permanent sau temporar si subsidiar de ocrotire a persoanei fizice, alta decat minorul lipsit de capacitate.

CARACTERE
·         Este mijloc legal de ocrotire
·         Este instituita cu caracter permanent sau temporar
·         Se instituie ca mijloc de ocrotire subsidiar, in absenta altor masuri de ocrotire principale.

CAZUL DE INSTITUIRE A CURATELEI
Art. 178,  C.C.: instanta de tutela instituie curatela in urmatoarele cazuri:
a)      In cazul persoanelor cu capacitate de exercitiu deplina care, din cauza batranetii, bolii, infirmitatii fizice, nu poate sa-si administreze bunurile si sa-si apere interesele, si din motive temeinice nu-si poate numi un reprezentant sau administrator.
b)      In cazul persoanelor cu capacitate de exercitiu care, din cauza bolii sau altor motive nu poate nici personal si nici prin reprezentant sa ia masurile necesare in cazurile a a caror rezolvare nu sufera amanare.
c)      In cazurile in care persoana care lipseste vreme indelungata de la domiciliu nu a lasat un mandatar sau administrator.
d)     In cazul persoanei disparute care nu a lasat un mandatar sau administrator
Pot fi numite curatori persoanele cu deplina capacitate de exercitiu, in masura sa indeplineasca aceasta sarcina.

PROCEDURA INSTITUIRII CURATELEI
Instituirea curatelei se face la cerere sau din oficiu de catre autoritatea tutelara. Numirea curatorului se face de instanta de tutela cu acordul celui desemnat, printr-o incheiere care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei si la primaria de domiciliu a celui reprezentat.

CONTINUTUL OCROTIRII PRIN CURATELA
REGULI:
Se aplica regulile de la mandat, institutia de tutela stabilind limitele mandatului. Curatorul este indreptatit sa ceara inlocuirea sa dupa 3 ani de la numire sau chiar mai devreme.

INCETAREA CURATELEI
Art. 185, C.C. daca au incetat cauzele care au provocat instituirea unei curatele, aceasta va fi ridicata de institutia de tutela, la cererea curatorului, a celui reprezentat sau a altor persoane.

No comments:

Post a Comment