Saturday, March 17, 2012

AUTORITATEA NATIONALA DE SUPRAVEGHERE A PRELUCRARII DATELOR CU CARACTER PERSONAL


A inceput sa functioneze independent de avocatul poporului de la data de 1 Ian. 2006 si are drept obiectiv apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor fizice, in special a dreptului la viata intima, familiala si privata, in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Atributiile autoritatii sunt specifice oricarei institutii de control, putand investiga prelucrarile de date cu caracter personal care cad sub incidenta legii 677/2001 si aplica sanctiuni in cazul in care constata incalcarea dispozitiilor legale de catre operatorii de date cu caracter personal, in urma sesizarilor din oficiu sau pe baza unei plangeri depuse de persoane lezate in drepturile lor.
Printre atributiile ANSPDCP, mentionam:
1. Primeste, autorizeaza si solutioneaza notificarile privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
2. Autorizeaza prelucrarile de date in situatiile prevazute de lege.
3. Poate dispune, in cazul in care constata incalcarea legii, stergerea partiala sau integrala a datelor prelucrate si poate sa sesizeze organele de urmarire penala sau sa intenteze actiuni in justitie.
4. Pastreaza si pune la dispozitia publicului registrul de evidenta al prelucrarii datelor cu caracter personal.
5. Efectueaza controale prealabile in situatia in care operatorul opereaza date cu caracter personale care sunt susceptibile de a prezenta riscuri pentru drepturile persoanelor.
6. Efectueaza investigatii din oficiu sau la primirea unei plangeri sau sesizari.
7. Este consultata atunci cand se elaboreaza legi sau acte normative in domeniul prelucrarii datelor cu caracter personal.
8. Poate formula propuneri de modificare sau completare a legilor existente cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
Presedintele autoritatii este numit de Senat.
Se depune un juramant de credinta.

No comments:

Post a Comment