Saturday, March 17, 2012

INSTITUTIA AVOCATUL POPORULUI


Este reglementata de Constitutie, art. 58-60, Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei avocatului poporului, cu modificarile si completarile ulterioare, si regulamentul de functionare.
Este o institutie publica, independenta si autonoma fata de orice alta autoritate publica.
Scopul acesteia consta in apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, in relatiile lor cu autoritatile publice.
Seful institutiei este numit de parlament; adjunctii sunt numiti de catre birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului cu avizul comisiilor juridice ale celor doua camere.
Institutia este specializata pe patru domenii de activitate:
1. Drepturile omului; egalitate de sanse intre barbati si femei; culte religioase si minoritati nationale.
2. Drepturile copilului; drepturile familiei; drepturile tinerilor; drepturile pensionarilor si persoanelor cu handicap.
3. Armata; justitie; politie; penitenciare.
4. Proprietate; munca; protectie sociala; impozite si taxe.
Anual, avocatul poporului prezinta rapoarte de activitate parlamentului. In aceste rapoarte avocatul poporului poate face recomandari parlamentului, privind legislatia sau luarea unor masuri pentru ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenesti.
Avocatul poporului si adjunctii sai nu raspund juridic pentru opiniile exprimate sau pentru actele pe care  le indeplinesc in virtutea atributiilor prevazute de lege. Totusi, ei pot raspunde penal pentru alte fapte decat cele mentionate, dar nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati, decat in conditii precis stabilite de lege,
Desi avocatul poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile lor cu autoritatile publice, acesta nu se substituie lor.
Avocatul poporului, in calitate de sef al institutiei, este numit pe o perioada de 5 ani. Mandatul poate fi reinnoit o singura data. Mandatul poate fi intrerupt inainte de termen in caz de demisie, revocare din functie, deces, incoompatibilitate cu alte functii publice, incapacitate medicala mai mare de 90 zile. Revocarea se face cu votul majoritatii membrilor Cam. Deputatilor si Senatului, in sedinta comuna, la propunerea……

ATRIBUTIILE AVOCATULUI POPORULUI
1. Primeste cererile facute de persoanele lezate prin incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti de catre autoritatile administratiilor publice, locale sau centrale si decide asupra acestor cereri.
2. Urmareste rezolvarea legala a cererilor si solicita autoritatilor sau functionarilor administratiei publice incetarea incalcarilor drepturilor si libertatilor, repunerea in drepturi a petitionarilor si repararea pagubelor.
3. Daca apreciaza ca ilegalitatea actului sau excesul de putere al autoritatii administratiei nu poate fi inlaturat decat prin justitie, sesizeaza instanta competenta de contencios administrativ.
4. Poate sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgare prin obiectia de neconstitutionalitate, sau poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate in cazul unor procese declansate.
5. La cererea Curtii Constitutionale, formuleaza puncte de vedere. Atributiile le exercita din oficiu sau la cerea persoanelor.
Persoanele care formuleaza petitia trebuie sa dovedeasca intarzierea sau refuzul administratiei publice de a solutiona legal cererea. Nu se iau in considerare cererile anonime.
Cererile se adreseaza avocatului poporului in termen de 1 an de la data la care aceste incalcari s-au produs sau de la data la care persoana in cauza a luat cunostinta de ele.
Cererile nefondate sunt respinse.
Cererile sunt scutite de taxa de timbru.
Actele emise de Cam. Deputatilor, Senatului, actele si faptele Deputatilor si Senatorilor, ale Presedintelui Romaniei, ale Guvernului, ale Curtii constitutionale, ale Consiliului Legislativa si ale autoritatii judecatoresti (instantele judecatoresti si institutiile din subordinea ministerului public) nu fac obiectul activitatii avocatului poporului.
In exercitarea atributiilor sale, avocatul poporului trimite recomandari prin care sesizeaza autoritatile administratiei publice cu privire la ilegalitatile actelor sau faptelor administrative.
Face anchete proprii; solicita autoritatilor publice informatii necesare anchetei; audiaza si ia declaratii de la conducatorii/functionarii institutiei publice.
Daca acesta constata ca plangerile persoanei lezate sunt intemeiate, va solicita in scris autoritatii administratiei publice sa revoce sau sa modifice actele administrate in cauza sis a repare pagubele produse sau sa repuna persoana in situatia antetrioara.
Daca ilegalitatile comise nu se inlatura, avocatul poporului se adreseaza autoritatii administratiei publice ierarhic superioara.

No comments:

Post a Comment