Saturday, March 17, 2012

SUBIECTELE DREPTULUI CIVIL

PERSOANA FIZICA

Persoana este termenul care desemneaza subiectele de drept care participa la raporturile juridice civile.
Subiectul de drept, este un concept abstract, o entitate juridica si sociala care participa la raporturi juridice, in calitate de titular de drepturi si obligatii civile, atat individual cat si colectiv, ca persoana juridica.
Romanii relationau termenul de persoana, de subiect de drept, cu cel de Caput – cap – care desemna partea abstracta a corpului prin care el gandea.
Acest termen a fost asimilat notiunii de capacitate juridica, care desemneaza aptitudinea subiectului de a avea drepturi si obligatii in raporturile juridice concrete.


NOTIUNEA SI CARACTERELE JURIDICE ALE PERSOANEI FIZICE
Subiectul de drept civil persoana fizica, este entitatea individuala care participa la raporturile de drept civil, in temeiul vointei proprii sau a legii, in cadrul carora dobandeste si exercita drepturi subiective ori isi asuma obligatii civile.

CARACTERE
Este o entitate juridica, individuala, recunoscuta de lege. Dispune de vointa juridica pe care o manifesta in raporturile juridice.
Este inzestrata cu patrimoniu, care cuprinde universalitatea drepturilor ce-i apartin si a obligatiilor la care s-a indatorat.
Este inzestrata cu capacitate civila, in temeiul careia dobandeste drepturi subiective si isi asuma obligatii.
Dispune de capacitate procesuala, de calitatea de a sta in fata instantei judecatoresti, ca reclamant sau parat, in litigii deduse judecatii.

CAPACITATEA DE DREPT A PERSOANELOR FIZICE
Personalitatea juridica este desemnata prin notiunea de capacitate civila.
Capacitatea civila este recunoscuta tuturor persoanelor; rasa, cultura, nationalitatea, limba, religia, sexul, apartenenta politica, gradul de cultura si alte asemenea, nu au influenta asupra capacitatii civile.
Capacitatea civila este acea parte a capacitatii juridice, recunoscute persoanei fizice in temeiul careia dobandeste si exercita drepturi si isi asuma si executa obligatii civile.
Capacitatea civila este alcatuita din doua elemente: capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu.

NOTIUNEA DE CAPACITATE DE FOLOSINTA
Capacitatea de folosinta a persoanei este aptitudinea generala a persoanei fizice de a fi titulara de drepturi si obligatii civile.
Aceasta capacitate prezinta urmatoarele caractere juridice:
·         Legalitatea, care da expresie faptului ca este instituita si reglementata prin lege
·         Generalitatea, care inseamna aptitudinea de a avea drepturi si obligatii civile. Toate persoanele au capacitate de folosinta, care este generala.
·         Inalienabilitatea, consta in faptul ca aceasta capacitate nu poate fi obiectul unor acte juridice, de renuntare sau instrainare, care ar fi lovite de nulitate absoluta deoarece ar insemna o adevarata moarte civila a omului, prohibita de lege.
·         Intangibilitatea, da expresie faptului ca nici o persoana nu poate fi limitata sau ingradita in aceasta capacitate, decat in conditiile legii.
·         Egalitatea, aceasta capacitate este egala pentru toate fiintele umane carora li se aplica legea romana.
·         Universalitatea, aceasta capacitate este recunoscuta tuturor persoanelor fizice.
DURATA CAPACITATII DE FOLOSINTA
Art. 35 C.C. capacitatea persoanelor fizice incepe de la nasterea persoanei si inceteaza odata cu moartea acesteia.
De la aceasta regula exista exceptia capacitatii anticipate, prevazuta de art. 36 C.C., potrivit caruia “drepturile copilului sunt recunoscute de la conceptie, insa numai daca el se naste viu”.
Pentru existenta capacitatii anticipate, se cer doua conditii:
·         Copilul sa se nasca viu
·         Copilul conceput dobandeste numai drepturi,
Copilul se va considera ca s-a nascut viu, daca a respirat macar o data. Proba facuta prin expertiza medicala. Nu conteaza cat timp a trait copilul, important este sa fi respirat o data.
Copilului nascut viu dar decedat dupa nastere, i se intocmesc doua documente de stare civila: actul de nastere si actul de deces.
Deoarece data conceptiei prezinta interes in materia capacitatii de folosinta anticipata, legea a instituit in art. 412 C.C. o prezumtie legala care precizeaza ca timpul scurs intre a 300 si a 180 zi dinaintea nasterii copilului, este timpul legal al conceptiunii, care se calculeaza de la zi la zi.
Intervalul de 121 zile intre termenul maxim si termenul minim de gestatie, este timpul legal de conceptiune.
Persoana interesata, poate invoca drept zi a conceptiei copilului nascut viu, oricare din cele 121 zile.

CONTINUTUL CAPACITATII DE FOLOSINTA
Capacitatea de folosinta cuprinde toate drepturile si obligatiile civile, prevazute de lege.

INGRADIRILE SAU INCAPACITATILE CAPACITATII DE FOLOSINTA
Deoarece capacitatea are caracter legal, si ingradirile sale trebuie sa aiba caracter legal.
Incapacitatile de folosinta au caracter exceptionale, ceea ce inseamna ca o persoana nu poate fi titulara a unui drept sau obligatie, dar aceasta ingradire nu inlatura personalitatea juridica a omului.
Principiul general in materie de capacitate de folosinta este ca nici o persoana nu poate fi ingradita, decat in cazurile si in conditiile stabilite de lege.
Aceste ingradiri sunt:
·         Ingradiri cu caracter de masuri de protectie a persoanei fizice
·         Ingradiri cu caracter de sanctiune sau masuri asiguratorii

1. Ingradiri cu caracter de masuri de protectie a persoanei fizice – aceste ingradiri apar ca incapacitati de a incheia anumite acte juridice ori de a dobandi anumite drepturi.
Clasificarea acestor ingradiri:
a.       Ingradiri absolute, care opereaza in raporturile dintre incapabil si orice alta persoana, care opereaza de drept
b.      Ingradiri relative, care opereaza in raport cu anumite persoane. Din categoria ingradirilor relative, distingem ingradirile prevazute de C.C. si ingradirile cu caracter de sanctiune.
Ingradirile prevazute de Codul Civil sunt:
·         Ingradirea de a primi liberalitati, art. 990 C.C.
·         Art. 991 C.C. priveste legatele in favoarea notarului, interpretului, martorilor, agentilor instrumentali si persoanelor care au acordat, in mod legal, asistenta juridica.
·         Incapacitatea de a cumpara drepturi litigioase pentru judecatori, procurori, grefieri, avocati, notari publici, consilieri juridici, practicieni in insolventa. Toti acestia nu  pot cumpara, sub sanctiunea nulitatii absolute, drepturi litigioase de competenta instantelor judecatoresti, in a caror circumscriptie isi desfasoara activitatea. Dreptul este litigios daca exista un proces inceput si neterminat, cu privire la existenta sau intinderea sa.
·         Incapacitatea de a cumpara direct sau prin licitatie publica, pentru mandatari, parinti, tutori, curatori, administratori provizorii, pentru bunurile persoanelor pe care le reprezinta. Tot astfel, incapacitatea pentru functionarii publici, judecatori silvici, practicieni in insolventa, executori sau alte persoane care ar putea influenta vanzarea prin intermediul lor.
·         Ingradiri cu caracter de sanctiune penala: interzicerea unor drepturi, precum: dreptul de a alege, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, interzicerea drepturilor parintesti sau a dreptului de a fi tutor sau curator.
·         Ingradiri cu caracter de sanctiune, stabilite de legea civila, precum: nedemnitatea de drept, care consta in decaderea mostenitorului care s-a facut vinovat de o culpa grava fata de defunct sau de memoria acestuia, prin dreptul de a mostenii. Sunt astfel de ingradiri, cele privind persoanele condamnate pentru intentia de a ucide pe cel ce lasa mostenire, precum si a persoanelor care au savarsit, inainte de deschiderea succesiunii, o infractiune cu intentia de a ucide pe alt succesibil care, daca mostenirea era deschisa, il inlatura de la mostenire pe faptuitor.
Nedemnitatea judiciara poate fi pronuntata pentru persoanele condamnate pentru savarsirea unor fapte grave de violenta, ce au ca urmare moartea victimei, persoanele care, cu rea vointa, au ascuns/distrus, sau falsificat testamentul defunctului; persoanele care, prin dol sau violenta, l-au impiedicat pe cel ce lasa mostenirea, sa intocmeasca, sa modifice sau sa revoce testamentul; decaderea din drepturile parintesti, daca parintele pune in pericol viata, sanatatea, dezvoltarea copilului.

INCETAREA CAPACITATII DE FOLOSINTA A PERSOANELOR FIZICE
Capacitatea de folosinta inceteaza odata cu moartea persoanei.
Moartea persoanei fizice se poate realiza in doua modalitati:
a.       Moartea  fizic constatata prin examinarea cadavrului, situatie in care se elibereaza un certificat de deces, in baza caruia se declara decesul la administratia publica locala, in raza careia s-a produs decesul. Data mortii se inscrie in actul de stare civila, numit act de deces, pe baza caruia se elibereaza certificatul de deces potrivit art. 34, Legea 119/1996.
b.      Declararea judecatoreasca a mortii. Art. 49-57 C.C., cand o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata. Data mortii judecatoresti se inscrie in actul de deces eliberat in baza hotararii judecatoresti declarative de moarte, definitive si irevocabile.

COMORIENTII
Sunt persoane fizice care au murit in aceleasi imprejurari, fara a se putea stabilii daca una a supravietuit alteia.
Art. 975 C.C., daca in cazul mortii mai multor persoane, nu se poate stabilii ca una a supravietuit alteia, acestea nu au capacitatea de a se mosteni una pe alta, si se numesc comorienti.
Deschiderea succesiunii comorientilor, se va produce concomitent pentru toate persoanele care au decedat in aceeasi imprejurare.
Pentru toti comorientii, capacitatea de folosinta inceteaza la aceeasi data, deoarece datorita prezumtiei legale, toti sunt socotiti ca au decedat deoadata.

No comments:

Post a Comment