Saturday, March 17, 2012

DREPTURILE, LIBERTATILE SI INDATORIRILE FUNDAMENTALE


Din punct de vedere istoric, la inceputul consacrarii drepturilor, au fost revendicate sub forma unor libertati fata de puterea politica (libertatea de exprimare, libertatea constiintei, libertatea intrunirilor).
In perioada actual, unii autori considera ca termenul de libertati desemneaza acele prerogative ale cetateanului care presupun optiunea. In acelasi timp, constatam ca in legislatia interna si international, se utilizeaza notiunea de drepturi si posibilitati lasate la latitudinea cetateanului (dreptul la vot, la greva).
“Drepturi si liberati ale omului si cetateanului” = distinctia pune in evidenta faptul ca se urmareste atat protectia cetateanului cat si a omului in general, fie ca e cetatean strain sau apatrid.
“Drepturile Omului” = drepturile se atribuie omului considerat ca fiinta sociala si ca persoana inzestrata cu trup si constiinta.
“Drepturile fundamentale” = prin aceasta intelegem acele drepturi esentiale pentru viata, liberatatea si personalitatea omului, precum si acele drepturi care reprezinta conditiile sale indispensabile de existenta si afirmare pe plan economic, social, cultural si politic.
“Indatoriri fundamentale” = sunt acele obligatii carora societatea le acorda o valoare mai mare si ca atare le ridica la rangul de datorii constitutionale.
Ele creeaza conditiile realizarii de catre stat a unor drepturi cetatenesti; posibilitatea de a garanta ordinea legala si de a apara tara.
Indatoririle fundamentale nu sunt simple obligatii in raporturile juridice dintre persoane. Ele se inscriu pe aceeasi dimensiune a relatiei dintre putere si persoana.
Indatoririle nu se afla intr-o corespondenta simetrica cu drepturile. Unele drepturi fundamentale pot fi considerate prin ele insele indatoriri.


CLASIFICAREA DREPTURILOR SI LIBERTATILOR FUNDAMENTALE
1. Inviolabilitatile – sunt drepturi care ocrotesc viata persoane, siguranta ei fizica si psihica, posibilitatea de miscare libera, siguranta domiciliului (dreptul la viata, la integritate fizica si psihica, libertatea individuala, dreptul la libera circulatie, dreptul la ocrotirea vietii intime, dreptul la ocrotirea vietii familiale si private, inviolabilitatea domiciliului, secretul corespondentei, etc.).
2. Drepturile si libertatile social-economice si culturale – asigura conditii sociale si materiale de viata si presupun interventia materiala a statului pentru a face posibila realizarea lor (dreptul la invatatura, sanatate, dreptul la munca si protectie sociala a muncii, dreptul copiilor, etc.).
3. Drepturile exclusiv politice – sunt cele care fac posibila participarea cetatenilor la viata politica.
4. Drepturile si libertatile social-politice – sunt o categorie care presupun optiunea cetatenilor pentru exercitarea lor. Ele fac posibila exprimarea lor (dreptul la libera exprimare, drepturi religioase, etc.)
5. Drepturile garantii – au rol de a proteja persoana atunci cand drepturile sale sunt amenintate de autoritati (dreptul de aparare, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica).

PRINCIPIILE DREPTURILOR, LIBERTATILOR SI INDATORIRILOR FUNDAMENTALE IN CONSTITUTIA ROMANIEI
1. Universalitatea – toti cetatenii se pot bucura de toate drepturile si indatoririle fara deosebiri.
2. Neretroactivitatea – este consfintita de Constitutie – legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile.
3. Egalitatea in drepturi si indatoriri a cetatenilor – cetatenii romani sunt egali in fata legii fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege, iar respectarea legii este obligatorie.
4. Exercitarea functiilor si demnitatilor publice de cetateni romani care au domiciliul in tara.
5. Protectia drepturilor cetatenilor romani in strainatate si obligatiile lor.
6. Protectia drepturilor cetatenilor straini si apatrizilor in Romania.
EXTRADAREA – este o institutie juridica care permite unui stat de a solicita altui stat, pe teritoriul caruia s-a refugiat unui dintre cetatenii sai, sa i-l predea. Extradarea permite ca autorii unei infractiuni sa nu ramana nepedepsiti, ascunzandu-se in alte state. Nu se admite extradarea pentru ratiuni politice sau atunci cand persoana ar fi supusa la tratamente inumane. Extradarea se admite in cazurile de piraterie marina, aeriana, a traficului de femei si copii, de organe, arme, stupefiante, in caz de genocid, terorism etc.
EXPULZAREA – este institutia juridica ce permite autoritatilor publice dintr-un stat sa oblige o persoana sa paraseasca tara, punand capat in mod silit sederii acestei persoane pe teritoriul sau.
7. Dreptul cetatenilor romani de a nu fi extradati sau expulzati din Romania – Extradarea si expulzarea sunt incompatibile cu relatia de cetatenie in cadrul careia statul trebuie sa-si protejeze cetatenii.
8. Interpretarea si aplicarea drepturilor si libertatilor in concordanta cu reglementarile internationale – dispozitiile constitutiei vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu declaratia universala a drepturilor omului si alte tratate la care romania este parte.
9. Accesul liber la justitie, garantie a apararii drepturilor si libertatilor – justitia se realizeaza de ICCJ, precum si celelalte instante.
10. Caracterul de exceptie al restrangerii unor drepturi si libertati – Constitutia permite restrangerea unor drepturi si libertati numai pe baza legii si numai daca se impune in cazuri precis determinate.

No comments:

Post a Comment